5 porcji warzyw, owoców lub sok

W roku szkolnym 2016/2017 uczniowie kl. I - III kontuują program: " 5 porcji warzyw, owoców lub soku". Realizacja programu odbywa się pod kierunkiem nauczycieli: mgr Eweliny Pacek, mgr Zofii Kasprzyckiej Haranek, mgr Krystyny Gębali.

„5 porcji warzyw, owoców lub soku” to jedna z najbardziej rozpoznawalnych akcji edukacyjnych na polskim rynku, realizowana konsekwentnie od 2008 roku przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Celem działania jest edukacja polskiego społeczeństwa nt. zasad zdrowego odżywiania oraz zachęcenie, aby w codziennej diecie na stałe znalazły się warzywa, owoce lub sok. W edukacyjne działania od lat angażują się osoby znane, jak również coraz szersze grono ekspertów, specjalistów ds. żywienia i pediatrów.


W roku szkolnym 2014/2015 uczniowie klas I-III kontynuują program „ 5 porcji warzyw, owoców lub soku". Realizacja programu odbywa się pod kierunkiem nauczycieli: mgr Zofii Kasprzyckiej Haranek i mgr Krystyny Gębali, które są jego koordynatorami. 


Celem programu jest kształtowanie od najmłodszych lat świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków. Chcemy pokazać rodzicom i przede wszystkim dzieciom z klas I-III, że owocowo-warzywne porcje są niezbędne w ich diecie i stanowią naturalne źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Według zaleceń ekspertów, warzywa, owoce i soki należy spożywać co najmniej 5 razy dziennie - każdego dnia. Jest to niezbędne minimum w codziennej trosce o zdrowie.


W tym celu zgromadziliśmy w kąciku przyrody różne przetwory (zapasy na zimę).

Malowaliśmy prace pt. " Co jeść, żeby zdrowym być", a 8 października otrzymaliśmy pierwszą porcję warzyw i owoców. W akcji tej przyświeca nam hasło:" Jemy zdrowo, kolorowo".


 

Rok szkolny 2013/14


Celem projektu jest kształtowanie wśród dzieci i ich rodziców świadomości i właściwych nawyków żywieniowych polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków z pięciu grup kolorystycznych: białej, żółto-pomarańczowej, czerwonej, zielonej i fioletowej.  Zdrowe odżywianie pomoże dzieciom spełnić ich marzenie w przyszłości.

Właśnie promowanie zdrowego odżywiania pomoże dzieciom w realizacji pragnień i marzeń w przyszłości. Towarzyszą nam mali bohaterowie; Ala i Jaś, którzy mają swoje wielkie marzenia i chcą się jak najwięcej dowiedzieć o znaczeniu warzyw, owoców w codziennej diecie i ich wpływie na osiągnięcie swojego marzenia. Razem z nimi będziemy odkrywać tajniki zdrowia, jakie dają nam składniki zawarte w warzywach, owocach i sokach.

W ramach realizowanego programu uczniowie otrzymują  w szkole owoce ( jabłka, gruszki),  porcje warzyw ( marchew, rzodkiewka), oraz zdrowe soki owocowo-warzywne, jak również uczestniczyli w  zajęciach edukacyjnych  o tematyce:

1.      ,,Owocowo-warzywna’’ porcja zdrowia.

2.      Misja ,, Witaminy”- sokowirówka

3.      Co wiemy o zdrowym odżywianiu ?

Przed realizacją pierwszych zajęć zostało  przeprowadzone  badanie wstępne wiedzy uczniów o zdrowym odżywianiu i spożywaniu owoców, warzyw i piciu soków. Z badań wynika, że dzieci w swej diecie mało spożywają warzyw i owoców w ciągu dnia. Ich wiedza na temat zawartych w nich witaminach jest słaba, a z drugiej strony wszyscy wykazali, że lubią owoce, warzywa i soki.

       

 

Produkty owocowe Produkty warzywne
jabłka (min. 150 g) marchew (min. 60 g)
gruszki (min. 150 g) papryka słodka (min. 60 g)
truskawki (min. 100g) rzodkiewka (min. 60g)
sok owocowy (0,2 l -0,33 l sok warzywny lub owocowo - warzywny (0,2l - 0,33l)